top of page

Studie: Vad förväntar sig blivande fäder av mödrahälsovården i Sverige?

Studien är publicerad på engelska och hittas här: https://doi.org/10.1016/j.srhc.2016.06.003

Författare: Ewa Andersson, Åse Norman, Camilla Kanlinder och Lars Plantin.

Bakgrund

I Sverige förväntas blivande fäder nu vara aktiva deltagare under graviditet och förlossning, men få studier har fokuserat på fädernas förväntningar på mödrahälsovården. Kunskap om blivande fäders synpunkter på vad som är viktigt inom mödrahälsovården möjliggör utformningen av vården så att den blir mer inkluderande och uppfyller de blivande fädernas behov.


Syfte

Att identifiera blivande fäders förväntningar gällande innehållet i mödrahälsovården under graviditeten och att undersöka samband mellan förväntningarna och sociala faktorer.


Metoder

Denna studie använder data från en kvasi-experimentell prövning som ägde rum mellan 2009 och 2010, där 627 blivande fäder rekryterades från olika delar av Sverige.


Resultat

Kontroll av barnets hälsa (85,3%) och moderns hälsa (80,8%) rankades högst i betydelse av blivande fäder, medan deltagande i föräldrakurser (14,9%), bekanta sig med andra blivande föräldrar (7,0%) och uppmärksamhet på deras egen emotionella välmående (6,9%) rankades lägst. Dessutom hade mindre än hälften av de blivande fäderna mycket höga förväntningar på att bli behandlade på ett sätt som fick dem att känna sig involverade (38,5%). Förstföderskor, unga fäder och fäder med mycket god emotionell hälsa hade högre förväntningar på de flesta aspekter av mödrahälsovården.


Slutsats

Blivande fäder hade låga förväntningar på att få stöd eller träffa andra föräldrar eftersom de ansåg att mödrahälsovården borde ha en medicinsk inriktning. Förstföderskor, unga fäder och fäder med mycket god emotionell hälsa hade högre förväntningar på mödrahälsovården inom de flesta områden.

31 visningar0 kommentarer

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page